fredag 5 oktober 2012

tygblöjornas mysterium.

De där dumheterna om att det skulle vara svårt att röra
sig i tygblöja, det har uppenbarligen inte Jael hört talas om.
Vi började tänka på tygblöjor redan innan Jael var född. Eller, i sanningens namn var det mest jag, min man tyckte tanken på att byta vanliga blöjor var hisnande nog, men som alla nyblivna föräldrar vande han sig snabbt. Nu är fröken snart fem månader, och äntligen har vi bytt över till tyg, om än successivt. Med blöjbyxor (ytterblöjor) från Lilla Lammet och Imse Vimse, och i övrigt hemmasydda och begagnade innerblöjor (från diverse blocketannonser) i olika varianter, så har vi kommit billigt undan.

Kanske kan det tyckas krångligt och jobbigt, men ärligt talat så är det inte jättemysigt att byta bajsblöjor som man slänger direkt heller, så man vänjer sig snabbare än man kan tro. Dessutom har vi bestämt oss för att alltid ha några engångsblöjor i skötväskan för att slippa krångla när vi åker iväg någonstans, och helt plötsligt är det hela fasligt enkelt, och i längden - sjukt mycket billigare.

Visste du att ett medelsvenssonbarn idag använder blöjor till ett värde av ungefär 16 000 kr?! (källa: lillalammet.se) Även om du skulle välja att köpa nya, dyra tygblöjor skulle du komma upp i en kostnad av ca 4000 kr, och dessa blöjor kan dessutom användas till 5-6 barn. Dessutom är blöjorna allt som oftast gjorda i ekosmarta material, vi behöver inte slänga i onödan och babyn får ha naturliga material närmast kroppen, och får mindre irriterade rumpor. Behöver du ännu fler argument? Ett barn med tygblöjor blir i regel blöjfritt tidigare än ett barn med engångsblöjor. År 1989 blev barn blöjfria vid ca 2 års ålder, medan de 2006 blev blöjfria mellan 3 och 7 års ålder, detta p.g.a. de nyare, torrare engångsblöjorna. (källa: minimundus.se) Det räcker bra för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar