torsdag 18 oktober 2012

glutenfritt fairtradefika

När Jael tog sin förmiddagslur passade jag på att pyssla lite, se senaste avsnittet av Vampire Diaries (åh..! så bra den nya säsongen kommer bli!) och läsa ett gäng bloggar. När jag kikade in hos UnderbaraClara blev jag glad av att läsa att idag är dags för den stora Fairtrade-fika-dagen igen! Hade helt missat detta, tänk om jag vore lite bättre på att använda Facebook, där var ju påmind flera gånger, bland annat genom Fairtrade Sveriges fb-grupp (du är väl med i den..?) Clara tipsade om några enkla fairtrade-recept man kan ge sig på idag, men vi ger oss på något annat, dagen till ära!

Eftersom det mesta tyder på att Jael är glutenintolerant, så kan varken hon eller jag äta gluten, så nu övar vi oss på glutenfri mat. De flesta bakrecept jag hittade när jag googlade innehöll glutenfria mjölmixer, och det är ju inget vi har hemma, så jag gjorde ett eget man-tager-vad-man-haver recept, och här kommer det! Alla dessa ingredienser finns att hitta fairtrade, i alla fall i mitt skafferi, så har du inte det - ut i affären och leta med dig! Mandelmjölet tyckte jag var lite trixigt att hitta, men hittar man inget kan man köpa fairtrademärkta mandlar och skålla och mala till mjöl själv. I det glutenfria köket går det ju ändå åt.

Jaels glutenfria kaffemuffins
2,5 dl mandelmjöl (eller finhackad mandel)
0,5 dl rårörssocker
1 dl smält margarin
1 ägg
2 tsk snabbkaffepulver (går att byta ut mot det du gillar. Kakao, bär, vaniljpulver, russin - you name it.)

Blanda ihop hela kalaset, klicka ut i muffinsformar och grädda i 175°C en så där 12-15 minuter. (Jag använde vår muffinmaker, ett onödigt lyx - men ack så smidigt!) Färdigt!

Och nu kommer det väl någon överbeskyddande medmänniska och tycker att jag inte kan ge min 5 månader gamla baby muffins, och nej, det får hon inte heller, men du kan inte tro hur fort det går ut i bröstmjölken! Höromdagen spydde hon i två timmar efter att jag för första gången på månader ätit smörgås till frukost. Det händer inte igen, stackars unge säger jag bara. Nu, mot simhallen!

3 kommentarer:

 1. Kikade också in på Claras sida för en stund sedan, så här ska det också bakas idag :)

  Kram/M

  SvaraRadera
 2. Vännen, om du ska hålla dig till glutenfritt kanske det kan vara en fin idé att kolla in lite LCHF recept på bröd där är det nästan aldrig något gluten i. Om du saknar bröd tänker jag. Finns bra recept på oopsis, mandelmjölsbröd, kockosnötsbröd som inte alls smakar dumt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack så mycket för tipset, ska kolla på det! :D

   Radera