onsdag 17 april 2013

Godaste fröknäcket

Sedan vi började äta glutenfritt har jag lärt mig och tagit till mig så fasligt mycket recept, så därför kan jag tyvärr inte svara på vem som är upphovsman till följande, men vem det än är så har jag hen att tacka för det perfekta glutenfria mellanmålet!

Fröknäcke
1 dl solrosfrö
1 dl skalade sesamfrö
1/2 dl hela linfrö
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk (jag använder krossat psylliumfröskal)
1/2 dl kokosfett
2 1/2 dl vatten

Sätt ugnen på 150°C. Blanda det torra i en stor bunke. Smält kokosfettet i kastrullen, och tillsätt sedan vattnet. Låt koka upp. Häll vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt. Låt svälla en stund. Häll sedan ut på på plåt med bakplåtspapper och sprid ut till tunn kaka (jag lägger ett bakplåtspapper ovanpå och drar ut smeten med händerna - funkar superbra!). Grädda 45 minuter. Ta sedan ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller degskapa. Sänk ugnen till 50°C och låt brödet eftertorka ett par timmar. 

1 kommentar:

  1. Låter väldigt gott!

    Vill tipsa om mitt favvo-knäcke (glutenfritt dessutom).

    2 dl bovetemjöl el. majsmjöl
    1 dl solrosfrön
    1 dl sesamfrön
    0,5 dl linfrön
    0,5 dl pumpafrön
    0,5 tsk salt
    0,5 dl rapsolja
    2,5-3 dl kokande vatten

    Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt oljan.
    Tillsätt sedan det kokande vattnet.
    Bred ut på bakplåtspapper, gärna så tunt som möjligt.
    Gör ett rutmönster.
    Ström flingsalt på.
    Låt stå i ugnen 1 timma i 150 grader.

    Kram!

    SvaraRadera